Seks månder og er ringen sluttet?

Tenkte i utgangspunktet kun å publisere et mobilvideo opptakk jeg gjorede fra en debatt om EU jeg hørte på i Trondheim i dag, men kom på at det har vært en stund siden jeg har oppdatert bloggen min, så da må man si litt til.

Hva har jeg gjort i de siste 6 månedene?

Jo mye..

La oss ta 11 høydepunkt.

1. Prinsipprosessen i Venstre

2. Venstres Landsmøte med EU-spenning

3. Debatteam

4. Afghanske "illegale" flyktninger

5. Valgkamp

6. Lederkandidatur

7. Civita

8. Dykking og Egypt

9. Unge Venstres Landsmøte

10. Pogromkomiteen og sentralstyre

11. Reisesekretær for Europeisk Ungdom

 

1. Prinsipprossen i Venstre

Som skrevet om her på bloggen før så hadde jeg gleden å lede prinsipprossen i Unge Venstre, og dermed sitte i Venstres prinsippkomité. Det var en veldig spennende prosess som endte med at Venstres landsmøte vedtokk dette programmet. Jeg var litt stolt. Vi hadde fått Venstre til å tilslutte seg Liberalismen, sagt prinsipielt ja til overnasjonalitet og fri migrasjon, nei til monarki og ja til skille av stat og kirke. Ikke så dårlig.

 

2. Landsmøte med EU-spenning.

På landsmøtet til Venstre var spenningen der. Skulle vi kjøre EU saken? Selv satt jeg i redaksjonskomiteen for Unge Venstre og hadde det litt vanskelige valget om jeg skulle på veiene av JA- folkene i komiteen ta ut dissens mot det nøytrale EØS punktet som hadde blitt innstilt fra Landstyret i Venstre. Man kan vel si at vi var i tvil helt til "fem på tolv": Det ble min oppgave å under debatten i salen gå opp å trekke JA-folkene i komiteens JA til EU innstiling i prinsipprogrammet. Begrunnelsen var at det var bedre å få et nøytralt EØS punkt en et tapt JA-punkt. Det var noen tunge skritt å gå opp mot talerstolen. Men jobben måtte gjøres. Heldigvis fikk man god støtte av Unge Venstres leder på det tidspunktet, Lars-Henrik Michelsen og ei oppmuntrende melding fra Venstres nestleder Trine Skei Grande. Som forøvrig sto for EØS punktet. Det som var gøy, var å vinne republikk debatten. President favoritter: Torbjørn Jagland, Carl Bildt, og kanskje hm... Michelsen?

 

3. Debatteam

image20

Etter landsmøtet i Venstre så tok undertegnede til ordet for at Unge Venstre måtte skape et debatt-team, litt pompøst kalt Eliteteamet, som skulle gjøre to ting for Unge Venstre. A) Skrive Unge Venstres skolevalgsdebattperm. En perm som skulle både være Unge Venstres valgkamp retorikk og et oppslagsverk innenfor "alt" man kunne bli angrepet på, eller man skulle få lyst til å angripe andre på i skoledebatter. B) Selve teamet av personer skulle stå for skoleringen i tale og debatteknikk pluss selv ta de største debattene. Det var en meget spennene prosess. Et høydepunkt var hytte tur på Sota Sæter turisthytte, hvor vi satt igjennom helle påsken og skrev hoveddelen av debattpermen og la grunnlaget for skolevalgkampen.

 

4. Afghanske "illegale" flyktninger.

image21

Noe av det som har rørt meg mest i året som har gått var å bli engasjert i Asylmarsjern. Det begynte med at man møtte de på Lillehammer, og så hvordan en samling litt slitne unge Afghanske illegale flyktninger tappert gikk mellom Trondheim og Oslo. Det var noen dramatiske uker. Selv valgte jeg å sove sammen med de endel døgn forran Stortinget. Etter arrestasjonene av 20 av de. Prøvde jeg etter beste evne å hjelpe de som valgte å sove ved Jacobs kirke i Oslo. Få ting har gjort meg mer forbannet en møte med den politiske elitens kalde skulder blinde øyne for den urett det er å hindre den mest naturlige av alle naturlige rettigheter. Retten til å bevege seg.

 

5. Valgkamp
image22
I valgkampen var mitt hovedansvar å ha en nasjonal kontroll over skolevalget for Unge Venstre. 384 skoler, over 100 debattanter og alt dette så å si presset inn på 2-3 uker. I utgangspunktet en fulltidsjobb bare å koordinere dette, så skulle jeg også ta 1-2 skoledebatter hver dag selv i Sør-Trøndelag. I Sør-Trøndelag var jeg selv 4. kandidat til fylkestinget. Det var tre hektiske uker, telefoner døgnet rundt. Men mye gøy. Spesielt gøy å være i debattene. Når skolevalget var ferdig var det deilig å oppleve at vi klarte å gi Unge Venstre det beste skolevalg på mange år. Med fem blank. 5 %! Personlig var det litt leit at sitt eget hjemfylke gikk ganske dårlig, selv om en selv gjorde greie valg. Men alt i alt en god erfaring å ta med seg. Ellers besto valgkampen av å møte i debatter på kveldstid som kandidat. Om det var for Asylsøkere, homouken eller andre arrangementer i Trondheim, så var det givende. Til slutt var det valgvake på Tree Lions pub i Trondheim, der vi fikk feiret valgresultatet, med et ok resultat i Trondheim.

 

6. Lederkandidatur.

image23

Mot slutten av Juni ble det klart for meg at jeg ønsket å stile som leder i Unge Venstre når det ble klart at Lars-Henrik ikke ønsket gjenvalg. Det er en litt spesiell prosess. For meg begynte det med at man hadde blitt oppfordret av et par fylkeslag og endel personer som sto en nær. Pluss et personlig ønske om å få gjøre noe ordentlig med det norske samfunnet. Når man tenker på det så må man sove litt på ideen. For meg var det avgjørende at jeg ønsket å bruke lederstillingen til å kjempe for min største hjertesak. Den politiske kampen for det liberale samfunnet. Ønsket var å lede den ungdomsorganisasjon som i dag er den mest liberale av samtlige i Norge.  Mitt ønske var å videreføre den prinsipielt tenkende samtidig som den aksjonistiske liberale organisasjonen. Jeg ønsket å fronte en organisasjon som kunne være prinsipielt bevist sin rolle som "partiets salt". Et UV som skulle mene det riktige, ikke fordi det riktige ble vedtatt i morgen, men fordi kampen for det riktige er rett i seg selv og fordi Offentligheten trenger flerre prinsippille liberale stemmer.

For meg var dette den grunnlegende motivasjonen for å tørre å hive meg ute i lederkampen. Vi ble til slutt hele seks kandidater, som alle blant annet hadde en spennende lederdebatt under Unge Venstres sommerleir. I de siste dagene av september mens jeg var på en "etter valgkampen" ferie i Sharam El Sheik i Egypt fikk jeg telefonen fra Valgkomiteen om at jeg ikke var innstilt. Etter noen uker fikk jeg vite at jeg fikk gjenvalg som sentralstyremedlem. Jeg valgte å ikke stile til kampvotering. Hovedbegrunnelsen var to delt. Først og fremst hadde komiteen funnet frem til ei meget dyktig leder. Sekundert at jeg ønsket å unngå en "vinn eller forsvinn" situasjon. Jeg føler fortsatt at jeg har mye å gi organisasjonen og at organisasjonen har mye å gi meg. Derfor var det motiverende å bli innstilt til gjenvalg for tredje året i sentralstyret.

7. Civita.

I hele denne perioden har jeg vært tilknyttet tankesmien Civita. Det har vært spennende. Ikke bare jobber et par av de mest prinsipielt tenkende liberalere i Civita. Jeg liker hele konseptet om en tankesime. En smie som skal smi tanker etter mål om å formidle det riktige og langsiktige, selv om det riktige ikke er populært blant "døgnet flertall".

8. Dykking og Egypt

image25

På min "få igjen kreftene etter valgkamp" tur  i Egypt reise igjennom Nama Bay, Sharam El Sheik og Kairo så fikk jeg tatt min "PADI-Open Wather diver" og oppdaget dykking. Ingenting slår det. Det er kjempe gøy. En sikkelig gøy hobby. Venter nå bare på tørrdraktkurs. Pluss at Pyramidene var fantastiske.

9. Unge Venstres landsmøte i Ålesund.

Årets landsmøte var preget av tre forhold. Temaet. Sosialt ansvar. Kampen om resolusjoner. Og ny valg av leder. Selv fikk jeg også delta i en kampvotering. Mot det som ble nyvalgt nestleder Jonas Stein Eilertsen om kampen om ledelsen av Unge Venstres programkomité. Jeg vant med knapt flertall. 45-42. I mitt favør.

 

10. Programkomiteen.

Når man har fått gleden av å skrive Unge Venstres første helhetlige program siden 2001 så blir det en spennende prosses. Håper å dra veksler på de erfaringene jeg gjorde meg under Venstres prinsipprosess. Målet mitt er at hele organisasjonen skal bli hørt. Vi skal motivere for ideedebatt og brei politisk debatt om hvilken politikk som er den riktige for en liberal organisasjon i 2007. Hvilke svar er våre på de store trendene i verden. Om det er Migrasjon. Globalisering eller kampen for det liberale demokratiet.

 

11. Reisesekretær for Europeisk Ungdom.

På mange måter er sirkelen sluttet når jeg nå har fått jobb som reisesekretær i Europeisk Ungdom. Jobben består i å reise rundt i resten av landet og mobilisere ungdom til EU engasjement. Når dette skrives forbereder jeg verveaksjon i Steinkjer i morgen. Mitt politiske engasjement startet for virkelig da jeg i 2003 ble valgt inni Sentralstyret i Europeisk Ungdom. Få ting er så gøy som å jobbe i en ideell organisasjon som jobber for kanskje den viktigste saken vår generasjon av unge engasjerte i Norge kan jobbe for. Nettopp et sterkere Europa og nedbygging av nasjonalismen, oppbygning av en globalrettsorden. I tråd med Kants drøm. Om at verdensanarki kan erstattes av verdenslov.

Det var vel også avgjørende for mitt partivalg i 2003. Jeg hadde følt meg liberal lenge, men ble først medlem da man traff på mange likesinnede i det liberale miljøet rundt cafe Justisen i Oslo. Etter det ble det ledelse av Trondheim Unge Venstre og mer.

På mange måter har det skjed mye. Også mye mer en det som får plass på en bloggpost.

 

Men om det er noe som skal trekkes frem, så er det den styrkete troen på migrasjon og gleden av å reise land og strand rundt å engasjere unge mennesker til "demokratisk virke".


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5573515
hits