Når man bruker andres penger...

Som Adrion har vært inne på i en kommentar til forrige post om Terra skandalen her på bloggen, er det en forskjell på hvordan mennesker bruker penger. Avdøde nobelprisvinner i økonomi Milton Friedman forklarer i dette YouTube klippet de fire viktigste forskjellene sett fra sitt ståsted.

1. Når du bruker dine egne penger på deg selv.
2. Når du bruker dine egne penger på andre.
3. Når du bruker andres penger på deg selv.
4. Når du bruker andres penger på andre.

Mye av problemet med myndigheter er at all offentlig pengebruk ligger i kategori fire. Når noen bruke andres penger på andre. Ekstremeksempelet er selvfølgelig Terra saken, der man tokk opp lån i framtidige offentlige inntekter og gikk ut og spekulerte i avanserte fondsstrukturer.

Men det meste av offentlig virksomhet faller også under denne måten å bruke penger på. Landbruksbyråkraten bruker skattebetalernes penger på tilskudd til bønder. Forsvarssjefen bruker skattebetalernes penger på nye MTBer som man så legger ned. Problemet er å finne ut hva staten må gjøre?

Staten bør minimaliseres til å gjøre kun det private ikke kan. Pluss at myndighetene bør utsettes for konkurranse på flest mulig felt for å minimere offentlig stormannsgalskap. SÅ Hva bør og hva kan staten drive med?

Kommentarer:
Postet av: Adrion

Staten skal aldri frasi seg ansvaret for et sterkt politi, et sterkt rettsvesen og et sterkt forsvar. Disse tre tingene må være på plass slik at staten kan ivareta innbyggernes sikkerhet.Foruten dette kan staten strengt tatt slippe unna alt annet, selv om det nok er fornuftig at staten har et visst ansvar på den medisinske, utdanningsmessige og sosialt ivaretaende fronten.

Postet av: Robin

Det offentlige burde ta seg av helse og utdanning i tilegg til forsvar. Greit nok om private vil konkurere med det ofentlige på disse områdene, men det bør alltid vere mulig å få helse og skole dekt av det offentlige.Ellers har jeg lite til overs for mye offentlig eierskap, vi kan ta inn de pengene vi trenger via skatt og moms.

28.11.2007 @ 01:23

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5595216
hits