Kosovo - free at last!


"We will not resort to violence.
We will not degrade ourselves with hatred.
Love will not be returned with hate."

Dr. Martin Luther King.

Det beste bilde fra Kosovos nyvunnet frihet er jublende kosovoalbanere. Det verste er de sorte t-skjortene som med påskriften Bye, bye Serbia.

Når Kosovo nå feirer sin selverklærte finhet er det historisk. Ikke bare er frie stater et historisk risikoprosjekt på Balkan. Men Kosovo er unikt i sitt slag. Kosovo er formelt et FN-protektorat etter en NATO intervensjon mot Serbia i 1999.

Tre spørsmål seiler opp på horisonten.

1. Albania
Hvor stor innflytelse vil Albania utøve over Kosovo? Trolig blir det ikke noe av Albanske nasjonalisters ønske om et "stor Albania".

2. Russland
Hvor stor skade får vestens anerkjennelse av Kosovo på eksempelvis EUs forhold til Russland.

3. EU.
Når blir Kosovo EU medlem? Kan man se for seg de tidligere fiender Serbia og Kosovo tre inn i EU sammen. Det ville vært vakkert og en historisk hindring mot ny konflikt på Balkan-halvøyen.

Håpet må være at den Serbiske minoriteten i Kosovo ikke blir videre fordrevet og trakassert. Men at selvstendigheten kan brukes til å bygge opp en liberal rettstat etter Europeisk modell, med sterke rettigheter for minoriteter og med sterkt ønske om å oppfølge EUs strenge Københavnkrav.

Men tross alt er dette en gledens dag. Kanskje er Martin Luther Kings ord de beste ønsker for dagen:

"When we let freedom ring, when we let it ring from every village and every hamlet, from every state and every city, we will be able to speed up that day when all of God's children, black men and white men, Jews and Gentiles, Protestants and Catholics, will be able to join hands and sing in the words of that old Negro spiritual, "Free at last! Free at last! Thank God almighty, we are free at last!"

Ps. Lars Sponheim ønsker at Norge skal anerkjenne Kosovo, etter EU. Det er nok klokt. Men Lars, vær så snill å bli for EU da ;-)

Kommentarer:
Postet av: Konrad

Frihet for noen, ufrihet for andre. Dette er en frihetsfest med merkbar bakrus.

17.02.2008 @ 19:25
URL: http://konradstankesmie.blogspot.com/
Postet av: Erlend Sand

Målet må være at et Kosovo som sikter seg inn mot EUs Københavnkriterier blir et bedre sted å leve for både serbere og kosovoalbanere.

17.02.2008 @ 19:44
URL: http://erlendliberal.blogg.no
Postet av: dpkkp

Tar det nesten som en selvfølge at Venstre snart kommer til å snu i EU-saken. Spørsmålet er imidlertid hvordan vi skal forholde oss til EUs datalagringsdirektiv (http://www.nettavisen.no/it/article1572760.ece). Her er Venstre det partiet på Stortinget som har markert seg klarest mot. Dog er de ikke så kompromissløse som man skulle ønske, se f.eks. http://www.liberaleren.no/2008/01/28/gar-sponheim-i-fellen/Deres gamle hovedmotstander, Høyre, har i hvert fall markert seg klarest "for" direktivet, i den forstand at de ikke er "så store motstandere" av det, at de vil "utfordre EU på det". Jevnfør Elisabeth Aspaker i Dagsnytt atten, 1. feb. 2008, samt følgende:http://www.petergitmark.no/content/view/234/28/Kan dere i Unge Venstre øve innflytelse på moderpartiet, slik at de vil gå mot direktivet i sin helhet? I mellomtiden kan man støtte to parallelle kampanjer:http://www.opprop.no/opprop.php?id=neitileudirhttp://www.liberaleren.no/2008/01/13/kampanje-legg-ned-veto-mot-datalagringsdirektivet/

17.02.2008 @ 20:35
Postet av: annesh

Jeg syns det må være et tankekors at en "liberaler" såpass uforbeholdent støtter det som kan vise seg å utvikle seg til moderne tids største overtramp mot de liberales hovedstandpunkt; å beskytte mindretallet mot flertallets tyranni.Det var klart at noe måtte gjøres med Kosovo, men jeg tror at å behandle saken så simpelt og svart-hvitt som "fri" eller "ikke fri" kan vise seg svært farlig. I praksis har man nå utlyst alle Serbere i Kosovo som "fritt vilt", og det må til en drastisk opptrapning av fredsstyrker. Er dette den beste løsningen på lang sikt?Særlig norsk presses fremstilling av Russlands og flere Øst-Europeiske lands motstand mot løsrivelsen som idiotisk. Dette er med på å tviholde på det strengt polare verdensbildet vi har i dag, og jeg synes det må være helt klart at det ligger mer bak motstanden enn nostalgisk Sovjet-mimring.

17.02.2008 @ 21:07
Postet av: Konrad

Selv er jeg nokså klar EU-motstander for Norges del, men Erlend har nok rett i at EU-medlemskap har vært en viktig gulrot for reformer i Øst-Europa. Vi får håpe dette også vil virke for Kosova så det ikke synker ned i ytterligere korrupsjon og økonomisk elendighet.Ellers er jeg enig med Annesh at banalt å snakke om fri vs ikke-fri. Erlend bør sjekke de liberale prinsippene. Det blir for enkelt å sitere Dr. King. King kjempet for individene (selv om de var en gruppe definiert av hudfarge) sivile og politiske frihet, ikke for en nasjonalstatlig frihet - det er jo faktisk noe annet.

17.02.2008 @ 22:08
URL: http://konradstankesmie.blogspot.com/
Postet av: bølla

Vi får håpe de starter å slå hverandre i hjel igjen så vi blir kvitt faenskapet! Fantepakk er det de er. Så blir det plass nede der til de som bor i norge og livnærer seg med kriminell aktivitet. Ikke alle av dem er kriminelle, men en gode 90 prosent er det helt sikkert! Send dem ut av norge!

18.02.2008 @ 01:25

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5702364
hits