Folk flest

Inspirert av denne blogg posten til Trond Tveiten og de rødbrune populister, så skal jeg skrive litt om folk flest.

Folk flest. Må bety flertallet av folk. Ergo:

Folk flest er i øyeblikket 27.6 år gamle. Eller 27 år viss du er mann og 28.2 år viss du er kvinne.

Folk flest dør i dag av naturlige årsaker når de er 64.33 år gamle. Eller  62.73 år viss man er mann og 66.04 år viss du er kvinne.  (slike tall kan få selv en mannlig liberalist som meg til å bli tilhenger av kvotering)

Folk flest snakker kinesisk (13.69%)

Folk flest snakker ikke kinesisk (86,31%)

Folk flest lever i en verden med totalverdi på  43.92 trillion US $ Dollars (2005 est.)

Folk flest lever med en vekst i "verdensbudsjettet" på 4.3% (2005 est.)

Folk flest ville kunne leve for ca 61330 kroner i året eller for 168 kroner dagen om  man hadde omfordelt verdens rikdom likt.

Folk flest lever i en verden der hver femte lever i fattigdom og  over 1,1 milliarder lever i ekstrem fattigdom, for mindre en sju kroner dagen, eller 2555 kroner i året.

Folk flest godtar ikke at USA, EU og Norge subsiderer våre kuer med 17 kroner dagen. Det betyr over 6205 kroner i året.

Folk flest jobber med tjenester (64%)

Folk flest sulter ikke. Folk flest ligger 343 % unna Norsk industriarbeiderlønn. Folk flest er gule i huden. Folk flest snakker ikke norsk. Folk flest lever i demokrati. Folk flest lever i markedsøkonomi. Folk flest har korrupte politikere. Folk flest har nylig levd under totalitært styre. Folk flest har nylig levd under planøkonomi. Folk flest har nylig steget ut av fattigdom. Folk flest har nylig gjennomført barneskole. Folk flest lever i økonomier med vekst.

Folk flest oppgir kjærlighet som største drøm.

Imagine all the people
Living life in peace...

You may say i'm a dreamer
But i'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one

Program se

Fant denne linken i en artikkel Liberaleren.no. Linken går til et program NRK har laget  om forskjellige rusmidler.

Av og til tar stats tv å lager noe bra.

Konklusjonen i programet er at ingen av ekspertene i programet ville ha valgt alkohol som russmidel viss de skulle velge ét russmidel for Norge.


Viva Tenden!


Viva Tenden!
Borghild Tenden er den eneste av de 21 stortingsrepresentantene i Kr.F. og Venstre som frimodig hilser velkommen 
(lille) Høyres varslede EU-kamp i 2009.

Nå er vel Høyres EU-ja landets mest visjonærløse. Nesten like visjonærløst som Krfs EØS forelskelse. Hva ønsker egentlig Høyre med EU og Krf med EØS?

Borghild har så langt markert seg som en visjonær samferdselspolitiker. Som til motsetning fra de fleste andre samferdelspolitikere ikke har tenkt å bruke fire år på å kjempe for en veistubb i hjembygda (er det lov å kalle Bærum bygd?). Hun  ble ved valget i 2005 Akershus Venstres wonderwoman og slo ut den noe forhatte Valgjerd. 

Blir hun Venstres nye wondergirl?

Borghild har ivertfall fått minst tolv EU stjerner i  boka mi :-)

Den liberale ideologien er av natur grenseløs og kjenner verken landegrenser eller kulturelle forskjeller. Det liberale ideal stopper ikke ved kontinenter eller verdenshav. Kampen for individets ukrenkelige egenverdi er like viktig i Somalia som i Trondheim. Som liberaler ønsker jeg en internasjonal rettsorden som tar utgangspunkt i den enkeltes rettigheter og ikke i nasjonal suverenitet. Våre mål i Europapolitikken må ta utgangspunkt i ønske om å øke friheten og lykken for borgen i Verden. Ikke i vårt eget nasjonalbudsjettets pluss og minusside.

Et av demokratiets grunnlegende liberale prinsipp er at det bygger sin rett til å styre på samtykke fra dem de styrer over. Derfor må en liberal visjon for samlingen av et kontinent under én demokratisk paraply ikke være visjonen om denne paraplyens egosentriske suverenitet, men den paraplyens aktive deltagelse i et verdensdemokrati.

Målet må være at enhver innbyggere får sikret sine ukrenkelige rettigheter. Så man får et kontinent der den enkelte borger har like rettigheter og muligheter om hun blir født i Lisboa eller Minsk. Vår visjon for Europa må være å skape en  åpen og innkluderende oase i en fareful verden, ikke en oversubsidert festning.

Sammen med Borghild vil jeg snu Venstre!

Oljeberget

Oljeberget

Fengslet og forsvunnet ? i hjertet av Europa?

I det 21 århundre, i hjertet av Europa rapporteres det om over hundrevis av savnede personer. De er ikke savnet etter snøskred, naturkatastrofer eller andre tenkelige grunner. De er savnet fordi de har gjort den forbrytelse å tenke andre tanker en de staten har godkjent. De har holdt taler om andre drømmer en de drømmer staten har godkjent. De har marsjert i gatene for kammerater staten har fengslet. De har stått rakkrygget opp og holdt nelikker opp mot statens sikkerhetsstyrkers batonger og sjokkgranater. For det finnes fortsatt én stat i Europa  som har sortkledde KGB soldater, stats tv og planøkonomi. Derfor er de forsvunnet.

Etter farsen av et valg i Hviterussland den 19 mars så har antallet opposisjonelle og journalister som er fengslet og ”forsvunnet”  steget drastisk.  Fredag den 24 mars ble over 400 opposisjonelle arrestert. Lørdag 25 mars ble over 100 arrestert under protestene på Hviterusslands frihetsdag.

Dagen markerer Hviterusslands første uavhengighet i 1918. Noen burde kanskje minne Hviterusserne om at uavhengigheten var kortvarig. Allerede året etter den 5 januar 1919 kom den Røde Hær på ”besøk” og oppløste Den Hviterussiske Demokratiske Republikk og fordrev regjeringen i eksil (det eksisterer fortsatt en eksilregjering med egen hjemmeside). Hviterussland hadde sine egne kommunister. Som gjorde Hviterussland til en av grunnleggerne av sovjetsamveldet.

Intet byråkrati under sovjet var så hardt og umenneskelig som det Hviterussiske. Det var ingen tilfeldighet at det var i Minsk sovjets komité for rikets sikkerhet (KGB) valgte å legge hele sovjets KGB-akademi. Det var i Minsk alt fra  hær offiserer til  agenter som en viss Valdimir Putin fikk sin innføring i etterretningens sorte kunst.

Og det var i kjelleren i det monumentale akademiet at KGB grunnlegger Felix torturerte sine første ofre.

I 2006 står fortsatt akademiet der. Fortsatt bærer det navnet KGB. Felix står fortsatt på sin statue utenfor. Og en russer er fortsatt landets sikkerhetssjef.

Fortsatt føres opposisjonelle ned i kjelleren i KGBs akademi.

De forsvunne rapporteres å først å være sendt til Minsk politiets fengsel i Akrestin gaten. Hvor opposisjonelle vanligvis ble holdt. Men fengslet i Akrestin gaten er overfullt. Så de ble rapportert å være i Valadarski fengslet. Men også det fengslet var overfullt av opposisjonelle, men ingen av de forsvunne. Staten skylder på statens fiender for rot i systemet. Men staten sier ei hvor de forsvunnet er. Den krever at opposisjonen og menneskerettighetsaktivistene slutter med ”forstyrrelsene” og lar byråkratiet sove i fred.

De pårørende står utenfor både fengslet i Akrestin gaten og Valadarski fengslet med kurver med mat og tepper og et bilde av datteren eller sønnen med håp om at noen har sett dem.

Ingen vil enda tro på historiene som fortelles. Om lastebilene som var fullastet med opposisjonelle som kjørte mot skogene ved grensen til Russland. De samme skogene hvor de forsvunne journalistene i 2001 ble funnet. Kun manglende sine hoder..

Men fortsatt og forhåpentligvis er det bare nervøse historier fra en nervøs og etter hvert forstålig paranoid  opposisjon.

Dette er Europas historie i 2006.

KGB stormet oktoberplassen i natt

Det Hviterussiske sikkerhetspolitiet (KGB) stormet i natt Oktoberplassen i Minsk.

Les mer på:

Charter 97:
http://67.18.131.22/eng/news/2006/03/24/nalet

Aftenposten / NTB:
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article1257941.ece


BBC:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4839780.stm

Det som er viktig og få med seg er at demostrasjonene vil fortsette. Milinkevich varsler fortsatt demostrasjoner. Grunnlaget for at politiet nå slår til er at lørdag den 25 er landets frigjørings dag. Så det ville ha vært litt vanskelig for Lukasenko og fremstille demostrantene som en gjeng fyliker viss det sto 10000 demostranter på Oktoberrevolusjons plassen på selveste frigjøringsdagen. Litt for mange symboler. Men opposisjonen har nettopp derfor varslet stordemostrasjon på lørdag.

Selv krysser jeg fingrene.

Frihetens varder

Varder for frihet var NRKs tungvekter Hans-Wilhelm Steinfelds   kommentar til de modige demonstrantene som trosset været og KGBs trusler på Oktoberplassen i Minsk.

Steinfeld kommenterte situasjon i Hviterussland på  NRKs frokost TV  etter at Unge Venstres generalsekretær Audun Rødningsby hadde rapportert live fra Hviterussland på direkten som valgobservatør. I løpet av de siste dagene har opposisjonen klart det kunst stykket å mobilisere folk til både å overnatte og demonstrere på den iskalde Oktoberplassen i over 14 minus grader og i sterkt snøstorm. Dette mens KGBs sikkerhetstyrker står 250 meter bortenfor med terrorens batonger. KGB har arrestert over 100 demonstranter så langt.

På mandag så holdt leder av Oslo Venstre Ola Elvestuen appell til demonstrantene i Minsk på Oktoberplassen.  Ola Elvestuen og Oslo Venstre har hatt et spesielt engasjement for demokratiet i Hviterussland og sørget sammen med Oslo Unge Venstre for at årsmøtet i Oslo Venstre valgte å prioriterte en uttalelse om aktiv støtte til demokratiforkjempere i Hviterussland.

Tirsdag kveld fortsatte demonstrasjonene i Minsk til tross for at myndighetene hadde slått av all belysning. Over 7000 demonstranter møtte opp. De var og er i ordets rette forstand frihetens varder.

Ondskapens nyttige idioter

Venstrealliansen som stiller til valg til studentparlamentet på  Universitetet i Osloskryter på sine hjemmesider av at de har presset den tverrpolitiske demokratikampanjen "Belarus16" til å trekke støtten til den demokratiske opposisjons kandidaten Alexandr Milinkevich. Grunnen til at Venstrealliansen ikke støtter den Hviterussiske opposisjons kandidaten Alexandr Milinkevich er at han i følge sosialistene er "privatiseringsvennlig".

Bak denne Venstrealliansen står blant annet; Blindern SV, SU studentforening, Attac Blindern og Rød Front.

Grunnlaget for at Venstrealliansen ikke vil støtte opposisjonen i Hviterussland er i følge deres hjemmesider følgende:

At Milinkevitch ønsker:
- å privatisere små og mellomstore bedrifter
- å erstatte offentlig helseforsikring med et privat forsikringssystem der
   den enkelte betaler for seg selv
- å fjerne alle former for priskontroll
- å fjerne alle former for regulering av kapitalflyt
- å senke skattenivået til 30% av GDP

Ingen av disse kravene kan vel kalles spesielt udemokratiske? Selv om det å tillate småbedrifter selvfølgelig betyr at man må akseptere privat eiendomsrett. Og det er jo ikke sosialistene så glade i. Heller ikke Blindern SV som støtter Venstrealliansen.

Venstrealliansen med SV opptrer dermed som nyttige idioter for  terror regimet i Europas siste sovjetstat.

Dette skjer mens opposisjonen også i dag har heist det originale hviterussiske flagget, som er forbudt av regimet og EU-flagget. De ønsker å markere at de vil at landet skal bli et demokrati og bevege seg i retning av Europa og EU, slik som Ukraina har gjort.

Det er selvfølgelig vondt og vanskelig for den norske venstresida å svelge. De kan ikke forstå at de som har prøvd den sentralplanlagte økonomistyringa og terrorveldet i Hviterussland kan ønske seg et annet samfunn nærmere vesten. At de i tillegg er EU-tilhengere og ønsker seg utenlandsk kapital og småbedrifter. Vel da er det vel bedre med en ekte stalinist med bart.

Er KGB, terror og urettferdige valg ok for Venstrealliansen, viss alternativet er et liberalt demokrati, med rettstat, markedsøkonomi og kanskje EU-medlemskap i sikte?

 Venstrealliansen opptrer i tradisjonen til AKP-ML, enten så er du med oss eller mot oss. Enten ønsker du et sosialistisks "folkestyre", eller så er du med imperialistene å støtter privatisering, USA og alt ondt.

Vel, Venstrealliansen er sannelig ondskapens nyttige idioter.

Hvor lenge er det igjen av sovjetstyret i Hviterussland?

Søndag er det valg i «Europas siste sovjeregime»  og Unge Venstre er i følge TV2 Nettavisen eneste norske ungdomsorganisasjon med observatører til stede i Hviterussland.

Den hviterussiske KGB sjefen Stepan Sukhorenko gikk fredag ut å advarte folk mot å møte opp på rocke konserten opposisjonen skal avholde i kveld og folkemøtet på Oktoberplassen på søndag.  Han uttalte at sikkerhetstyrkene fryktet at deler av opposisjonen planlegger et stort terror angrep og at enhver som møter opp risikerer dermed fengselsstraff mellom 8 år til livstid for å ha støttet eller samarbeidet med terrorister.

Vi må bare håpe at mange nok hviterussere trosser KGB sjefens trusler. For 1000 personer kan det skytes mot, 15000 personer kan man lett arrestere og frakte bort, men kommer det over 50 000 i gatene, da blir virkemiddelapparatet til sikkerhetstyrkene litt mer begrenset.

Fra Norge er det ikke stort vi får gjort nå. Men man kan signere dette oppropet for demokrati i Hviterussland.

Er man i Hviterussland, stem Milinkevich!

Franske flelser og fornuft

Som liberaler er mitt utgangspunkt at folk er fornuftige. Eller i det minste utrustet med en selvstendig fornuft. Det er naturligvis ikke alle ening i. I Frankriket så kaster nå studenter igjen stein. De gjør det fordi de frykter statsminister Dominique de Villepin sitt forslag om en "første kontrakts lov" i fransk arbeidsrett.

     Lovforslaget går i korte trekk ut på at arbeidsgivere nå skal få muligheten til å tilby såkalte "første kontrakter" til ungdom under 26 år. Det spesielle med en "første kontrakt" er at den som takker ja til tilbudet, takker ja til opptil to års prøvetid. Eller det vil si, man takker ja til jobb, men man vet samtidig at man kan bli sparket etter alt fra én dag eller opptil  729 dager. Inntil to år.

Arbeidsgiver trenger ikke å oppgi annen grunn for avskjedigelsen en at arbeidsgiver ikke ønsker en lenger. Om grunnlaget er at bedriften må kutte i ansatte, eller om bedriftseieren oppfater at du har gjort en dårlig jobb. Det blir opp til arbeidsgiveren.

Som liberaler blir min prinsipielle tilnærming at folk selv er satt med en fornuft – også nyutdannede studenter. Og at de selv kan vurdere hvorvidt risikoen ved en slik kontrakt veier opp mot fordelene. Fordeler som arbeidspraksis, lønn og nettverk.

Grunnlaget for lovforslaget er at nærmest hver fjerde nyutdannet under 26 år går fra studier til arbeidsløshet. Men lovforslaget er egentlig en innrømmelse. En innrømmelse av at den franske fagforeningstyrte velferdsmodellen har spilt fallitt.

Statsminister Villepin posisjonerer seg med dette lovforslaget foran nominasjonen til presidentvalgkampen. For alle som vil se, kan se at frankrike er i en dyp økonomisk og identitetsmessig krise. Ikke bare har det ulydige folket sagt nei til EU-traktaten fordi det fryktet "den polske rørleggeren". Så satte muslimske ungdommer i forstedene fyr på Paris og det franske selvbildet. Nå er det landets privilegerte som kaster stein. Elite studentene ved det prestisjetunge universitet - samme universitet som studenter i 1968 fikk en hel generasjon Europeere oppkalt etter seg.

Min påstand er at det er den samme frykten som førte det til det skammelige non i traktatsavstemningen som nå bringer frem brosteinene. Det er frykten for markedet.

På mange måter har den franske filosofen og økonomen Frédéric Bastiat sagt det best; i frykt for det man ser, ødelegger man det man ikke ser. Skrev han 1848. Bastiat siktet da på hva man så viss en glassrute ble knust. Øyeblikelig kunne det se ut som om alle tjente på at en glassrute knuste, siden alle ville se at en ny rute ble bestilt, en arbeider fikk timelønn for å sette opp ruten med mer. Bastiats poeng var at det man ikke ville ha sett var hvordan alle disse midlene ellers ville ha blitt brukt.

Litt løs metafor, men slik er situasjonen nå også. Alle ser stor arbeidsløshet i Frankrike. Alle ser de utflyttete fabrikkene. Men ser noen hvorfor?

Kan det være fordi fransk fagbevegelse har skapt et klima i det franske arbeidsmarkedet hvor det er en så stor forpliktelse og ansette noen, nesten umulig å omstrukturere en bedrift og helt umulig å reformere arbeidsmarkedet.

Dagens franske arbeidsgivere er redde for å ansette, grunnet at ungdom flest under 26 har lite arbeidserfaring og at de takket være fagforeningene ved dagens ansettelser blir nærmest usparkelige. Som all fransk arbeidskraft. Dette gjør selvfølgelig at det blir tungt å komme inn på jobb markede og nærmest umulig å omstrukturere bedrifter. Alt dette har ført frankrike ut i det økonomiske vanføre de er i nå.

Men hva er fagforeningens svar, jo mer regulering. Det beskytter sikkert de som er så heldig i dag å ha en jobb. Midlertidig. Mens de solidariteten er uttalt til, de uten jobb. Vil fortsatt bli sittende utenfor. Uten jobb.

Kanskje det er på tide at franske åpner opp det franske arbeidsmarkedet. Litt mer laissez faire, laissez aller, laissez passer!

Arrestasjoner i Hviterussland - vi har ikke lov til lukke ynene!

Fra http://en.milinkevich.org/ :

With each day, the number of the arrested members of Alaksandar Milinkevich’s team is increasing. Here is a list of the arrested, detained, and fined on March 15:

 

Siarhiej Malčyk, proxy (Hrodna) – “petty hooliganism — profanity in a bar”, 7 days of arrest

 

Viktar Sazonaŭ, activist (Hrodna) – “petty hooliganism — profanity in a bar”, 7 days of arrest

 

Vadzim Sarančukoŭ, activist (Hrodna) – “petty hooliganism”, 5 days of arrest

 

Andrej Pisalnik, journalist, editor of the Glos znad Niemna in exile” (Hrodna) – “petty hooliganism”, 5 days of arrest

 

Mikoła Lemianoŭski, activist (Hrodna) – detained and is at Lenin region police department in Hrodna

 

Alaksiej Trubkin, activist (Navapołack) – “petty hooliganism”, 7 days of arrest

 

Siar?uk Hudzilin, activist (?odzina) - detained

 

Jaŭhien Vaŭkaŭviec, activist (?odzina) - detained

 

Aleś Čyrejka, activist (?odzina) - detained

 

Vital Broŭka, activist (Viciebsk) – “petty hooliganism”, 7 days of arrest

 

Vasil Leŭčanka, activist (Vor?a) – “organization of an unsanctioned meeting”, 7 days of arrest

 

Tacciana Klimovič, activist, (A?miany) – “violations during signature collection” ?traf 155,000 roubles of fine

 

Dzmitry ?ymanski, activist (Brest) – “organization of an unsanctioned meeting”, 10 days of arrest

 

Ryhor Bakijevič, activist (Brest) – “petty hooliganism”, 7 days of arrest

 

Anatol Labiedźka, proxy (Minsk) – arrested and is in jail at the Soviet region police department in Minsk

 

Siarhiej Niaroŭny, activist (Kryčaŭ) - arrested

 

4 persons were detained in Pinsk (Pavieł Lachnovič i others)

 

6 persons were detained in Svietłahorsk

Hviterussland - hp bak jernteppe?

Søndag den19 mars er det valg i Hviterussland, eller Belarus om en vil. Hviterussland er siste gjenlevende rest av sovjetregimet i Europa. Hviterussland ligger mellom Polen og Russland. Noe landets historie har blitt preget av. Da alle hærer som har villet prøve å nå Moskva først har måttet marsjere eller rulle over de hviterussiske slettene.  Hviterussland var en av grunnlegerstatene bak sovjetsamveldet. Og hadde den noe spesielle æren av å ha hele Sovjets KGB  utdannings akademi i hovedstaden Minsk.

    Akademiet finnens fortsatt og sikkerhetspolitiet heter Hviterussland anno 2006 fortsatt KGB. En liten artighet fra min egen tur til Minsk var å se Minsk enste MC-Donalds restaurant ligger rett ved siden av KGB hovedkvarteret. Så mens man inntar en Dobell Chesburger så kan man sitt trygt blant KGB offiserer og andre partipamper som har råd til spise ekte vestlig imperialisme til lunch.

Hviterussland ble selvstendig fra sovjetsamveldet i august 1991 da myndighetene i Minsk støttet opp om frihetserklæringene til Estland, Latvia og Litauen etter Sovjetsfall.

I 1994 fikk Hviterussland en ny grunnlov som erklærte Hviterussland for å være et demokrati med deling av makt, religionsfrihet og med målsetting om at Hviterussland skulle bli en nøytral, ikke-atom stat. I det rakst organiserte valget vant Aleksander Luaksjenko.

Den Hviterussiske grunnloven skisserer et styre med en president og en nasjonalforsamling med to kamre. Nasjonalforsamlingen skulle bli valgt hvert fjerde år. Til det øvre kammeret velger de regionale myndighetene 56 representanter, mens presidenten utnevner de siste åtte. I det lavere kammeret blir alle de 110 representantene valgt av stemmeberettigede velgere. Ifølge den originale grunnloven så kunne ikke presidenten gjenvelges for mer en to perioder. Men President Lukasjenko endret grunnloven ved en folkeavstemning!

For Aleksander Lukasjenko som ble Hviterusslands første demokratisk valgte president, har satt seg som mål å bli den siste. Hans utenrikspolitiske målsetning er å få i stand en union med Russland. Han styrer landet som en personlig sovjetstat. Der alt er som i sovjet, minus "sovjetet" - folkerådet.

Men Lukasjenko likker å ikle seg demokratiets klær, så han har tillat valg. Hovedsakelig etter press fra Russland som daglig subsidierer Hviterussland med billig gass. Russland tør ikke å rissikre yterlige fall i status i Vesten ved å subsidiere en ren diktator, derfor må diktatoren avholde valg. At OSSE, EU og USA har kritisert dette valget som de tidligere valgene for å være rene skuespill, det bryr ikke Kremel så mye.

For Kremel styrer Hviterussland, Det er Kremel som fortsatt sender sine utdanningseksperter til KGB skolen i Minsk. Og det er i kjelleren i dette praktbygget at man risikerer å havne om man reiser stemmen sin litt for høyt.  Men noen tørr.

Den oransje revolusjonen i nabolandet Ukraina ga de demokratiske kreftene i Hviterussland nytt håp. Og styresmaktene ny frykt. Dette har gjort at for første gang så tar organisasjoner som EU og bruker betydelige midler på å finansiere opposisjonen. EU har nå bla. opprettet en egen radio og tv-kanal som sender frie og uavhengige radio og tv-sendinger inn i landet.

 Opposisjonen har klart å samle seg om en motkandidat, Mr. Milinkevich.

Akkurat nå mens jeg skriver dette fengsles demonstranter i utkantene av Minsk. De hadde stilt seg opp for å registres av utenlandske valgobservatører, noe regimet ikke liker.  - Det blir litt vanskeligere med forsvininger vis man kan etterlyse de forsvunne.

Spesielt liberale partier har tatt å engasjert seg i å få demokrati i dette sovjetdiktaturet. LUF i Sverige har sendt sine folk over. Unge Venstre i Norge og Radikal Ungdom i Danmark med flere har også sendt våre delegasjoner.

I Norge går SU og RU i AKP-ML sin felle fra 1970 tallet, de nekter å anerkjenne opposisjonen i sovjetstaten, fordi - alternativet er vestligorienterte liberalister. Nei, borgelig demokrati, det er fælt det. Eller er det nostalgien etter et land der kamerat Lenin fortsatt står på sin statue foran parlamentet ? Ikke vet jeg.

Heldigvis har både AUF, LNU og norsk studentunion valgt å delta på de månedlige 16 markeringene for demokrati i Hviterussland.

Denne posten blir nok opptandert etter hvert. Her er et par linker for den som vil lese mer:

 En Norsk gjeng som er i hviterussland akkurat nå:

http://hviterussland.mobilblogg.no/

http://by.milinkevich.org/  er den demokratiske opposisjons kandidaten Milinkevich sin kampanjeside - av og til stengt av myndighetene.

http://www.belarus16.org/  Norsk samleside drevet av arrangørene av 16 markeringene.Renten ett hakk opp - fornuftig.

Sentralstyret i Norges Bank satte som ventet styringsrenten opp med 0,25 prosentpoeng ved rentemøtet i dag, til 2,50 prosent og det er mildt sagt på tide.

En av de tingene jeg var minst stolt av den forrige regjering, var regjeringens skryt av at man hadde lav rente  og skremselene av at man vile få høy rente. Lav rente er et signal om at økonomien går dårlig. Og et signal til forbrukerene om å låne mer for å invistere mer.  Høyre rente er faktisk et signal om at økonomien begyner å bli mer robust - og at man ønsker å forhindre overopphetning.

Kanskje er inflasjon et fritt samfuns største fiende. Terror, organiserte kriminelle og epidimier blir bare små-kjeltringer å regne målt opp mot skadene av f.eks hyperinflasjon.

Eller som Ronald Reagan sa det: "Inflation is as violent as a mugger, as frightening as an armed robber and as deadly as a hit man." .

Så hipp hurra renta går opp!

Hvordan skyte seg selv i foten..

USA har ved å stoppe et kinesisk firma fra å kjøpe det amerikanske energi selskapet Unocal gitt Kina og resten av verden et bilde av at handel med ressurser er et null-sum spill.  Noe som mildt sagt kan sette oponions kampen for en friere verdenshandel et par år tilbake.

USA har ved å stoppe det Dubai eide firemaet Dubai Ports World (DPW) fra å få lov til å drifte seks amerikanske havner klart å sende et signal om at USA ser på enhver araber som mulig terrorist. Det hjelper vistnok  heller ikke å komme fra et arabisk land som er alliert med USA.

Denne henholdvis proteksjonistiske og paranoide fremgangsmåten kan ikke skape noe annet en flere fiender av USA. Og bitre allierte.

Bloggen funker igjenn :-)

Etter at jeg begynte å bruke mac, så sluttet blogg.no å funke..

Men nå ser det ut som om jeg endelig igjenn får kontakt med omverden, til noens glede og andres bry :-)

Da loves det hyppigere blogg oppdateringer fra i dag av. Selv har denne månen vært "sykdoms  månen".  Jeg ligget først to uker med omgangsyken, så nå hatt lungebetenelse i tre - fire uker. Men begynner  å bli frisk nå.

Skal oppover til Trondheim til  helga for å innlede på et debattseminar i regi av Trondheim og Sør-Trøndelag Unge Venstre. Det blir  gøy.


1200 drept grunnet velferdsnasjonalistenes grdighet

Minst 1200 flyktninger druknet på vei til Kanariøynene det siste halvåret. Skriver Dagbladet.

Dette er Europas skam.

Her må vi som liberalere kjempe hardt for den grunnlegende liberale retten alle borgere har til å søke lykken for seg og sine.
   
    Det er på tide noen land går foran å åpner grensne for all innvandring. Vis våre velferdsystemer ikke tåler fri invandring, dvs. befolkningsvekst. Ja da er det systemet og ikke de meneskene som vil søke lyke det er noe galt med. Og det er systemet som må reformeres, ikke menneskene.
   
    Ingen mennesker avgjør hvor de vil bli født, men vi er alle født med noen grunnlegende rettigheter, det å søke lykken der vi måtte ønske er en av dem. Som nordmenn høstet vi godt av å kunne emigere til USA - det gjorde både Norsk og Amerikansk økonomi bedre.
   
    I USA sier man at hver invandrer gjør USA mer amerikansk . Det er på tide vi liberalere sier det samme her hjemme. For hver imigrant som kommer til Europa, desto mer europeisk blir Europa. For Europa må for oss liberalere ikke bare være en geografisk avgrensing, det må være et politisk prosjekt.
hits