Landsmte...

Er på Venstres landsmøte under helgen. Kommer mer etterhvert..

Monopol eller konkurranse?

Det er spørsmålet når konkurransetilsynet nå vil gripe inn i den foreslåtte fusjonen mellom e-coli skadete Gilde og Prior. Nå må norske politikere begynne å skjønne at de skal beskytte oss forbrukere og ikke produsentene. Og at monopol kun er  gøy som brettspill. Eller som en viss Adam sa det i 1776,

"People of the same trade seldom meet together, even for merriment and diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public, or in some contrivance to raise prices." -Adam Smith, The Wealth of Nations, Bok I, Kapitel X -

Argumentet Senterpartiet (bombe) bruker for å forsvare at politikere ska overstyre konkuransetilsynet og tillate monopol fusjonen er at man møter sterk internasjonal konkurranse. Så vi som kunder og forbrukere skal måtte betale en enda dyrere pris på varene fordi at de utvalgte  produsentene ikke ønsker konkuranse fra utlandet. Har man helt mistet troen på at vi gjennom forbrukervalg faktisk får lov til å kåre vinnerene i markedet selv? Eller skal politikerne gjøre det å?  Eller som "o Masters voice"  sa det:

    "If a foreign country can supply us with a commodity cheaper than we ourselves can make it, better buy it of them with some part of the produce of our own industry, employed in a way in which we have some advantage."
    ...
  "It is the maxim of every prudent master of a family, never to attempt to make at home what it will cost him more to make than to buy...What is prudence in the conduct of every private family, can scarce be folly in that of a great kingdom."
-
Adam Smith, The Wealth of Nations, Bok IV, Kapitiel II

Nytt banner 2

Nytt banner 2

Prøver igjen, nå med liberal rettferdighet. Hvordan funker det?

Nytt banner!

ErlendbannerNY

Jeg har fått meg nytt banner, bør jeg beholde det? Bør det endres? Tips og triks?Pskeferie :-)

Da tar jeg og bloggen en liten påskeferie :-)

Jeg skal tilbringe påsken på Sota Sæter turisthytte, som er den Norske Turistforenings hytte i Breheimen. Litt avhengig av muligheter for nett så kan det hende at jeg får oppdatert bloggen fra fjelheimen. Uansett ønsker jeg alle lesere en riktig god påske :-)

Har ikke tenkt å minne lille-høyre på meningsmålinger, eller olje-sv på miljø eller for den sags skyld StoltOljeberget om at Valla er tilbake på jobb igjen. Det får vi ta en annen gang :-)


Frihandel - the European way...

Albania, Bosnia, Bulgaria, Kroatia, Moldova, Romania, Serbia og Makedonia får ta del i den gamle sentraleuropeiske  frihandelsavtalen CEFTA fra 1992. EU annonserte at de støtter planene om å relansere CEFTA (Central Europe Free Trade Agreement) for disse åtte landene på Balkan i 2007.

“Cefta will be an important training ground for the region. EU is not party to the agreement but supports it because it will benefit the area. This is about the region’s broader preparations for EU integration.”  EU-Commission

Dette er mildt sagt gledelig at også Europas "syke bror", "urolige hjørne", "bakgård" eller kultur fødested (kjært barn mange navn) bryter opp de utrolige handelshindringene seg i mellom.

CEFTA var Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn, samt Slovenia sin “training ground” før de ble EU-medlemmer.

Men trenger man en egen "training ground"  for de aller fattigste før de får komme å leke i den store EUropeiske lekegrina?
Noen vil argumentere med at man trenger å "bygge seg opp" for så å møte internasjonal konkurranse.
Men Polens tidligere finansminister som gjennomførte sjokkterapi-reformene og nå riksbank sjef Leszek Balcerowicz har uttalt at;

”dessverre fikk  vi EUs frihet i betyding fri bevegelse, investeringsfrihet og frihet til å bytte varer med EU for sent, mens vi fikk kjenne  EUs tvang – direktiver, byråkrater og subbsider litt for fort.”

Realiteten er at det er produsenter i EU landene som beskyttes mot biligere konkurrenter fra markedet i sør. For Albania og de andre åtte er ikke preget av for mye utenlandske direkteinvesteringer?

Samtlige av landene har i mindre eller større grad prøvd planøkonomi, så de trenger neppe yterlige trening i det for å bli vant med EUs landbruksubbsider, direktiver eller for å forstå at  "kommissær" er noen som sitter langt borte i et momentutalt kontor (ok, ikke så pent bygg, men stort), som bestemmer hvordan du skal vanne plantene dine og som ingen vet navnet på.

Nå er undertegnede veldig glad for at frihandel sprer seg, og er siker på at frihandelsområdet vil blomstre både økonomisk og politisk. Men, hvorfor ikke bare rive tollmurene rundt festüng Europa? Er ikke disse gamle og stolte nasjoner fullverdig nok til å bytte varer og tjenester med oss litt lenger nord uten toll og byråkrati?

For selv om det ikke er uttalt slik, så er det de fattige landene (forferdelig uttrykk, få land er så rike på kultur, natur og historie som disse åtte) som taper mest på at de ikke enda er fullverdig innlemmet i det indre marked med de mulighetene for utenlandske innvisiteringer og teknologi.

Det enkleste er av og til det beste. Men Rom ble ikke bygget på en dag..

Fordelen er selvfølgelig at det gir de nye CEFTA landene muligheten å forplikte seg til å bygge ned den store mengden handelshindringene mellom seg. I det ligger det også en mulighet til å føre en mer liberal politikk en resten av Europa og kanskje blir de våre nye "tigerøkonomier" ?

Dagens sitat

I Dagbladets Magasinet uttaler her vår alles kjære Øystein Djupedal

"-  Som opposisjonspolitiker trenger du nesten bare si noe, før du får et fint oppslag. Uten innhold og mening og forpliktelse. Sånn har jeg holdt på i tolv år. Det var en omstilling, det at du plutselig måtte ha noe annet."

Hardt for SV å komme i regjering...

Denne uttalelsen klarte han å hoste opp i samme intervju som han skryter av å ha brukt 250 000 av kunnskapsdepartementets kroner til personlig medietrening.

Ja du leste riktig. 250 000 kroner av våre skattepenger som skulle gå til skoler og utdanning av "unga våre" ble brukt opp på trøndelags store smørbukk. Hipp hurra. Slikt blir det kunnskap av. Om SVs prioriteringer i regjering..


hits