God Jul

Ønsker dere alle en riktig god jul.

Siden sist vi ønsket hverandre det, så har det blitt færre kriger, aldri er så mange løftet ut av fattigdom og få ganger har så mange levd under demokrati.

Tros alt, ikke et så verst år.

Bistandens dollarglis

Stoltenberg strammer slipset. Det er rødt. Sosialdemokraten er på misjon.

Han går inn arbeiderbevegelsens  Norsk folkehjelps sykehus i Palestina. Han blir omvist av  sykehusets rehabliterings ansvarlige Hala Chaaban. De har et lite pressekorps med. De går, Stoltenberg lytter og nikker. Sammen går de bort til en 11 år gammel gutt. Stoltenberg stopper opp. Som mange av de 850 andre pasientene her mangler denne gutten  en fot.  Norges statsminister sammler pressen. Setter seg ned på kne foran gutten og spør; hvordan står det til? Gutten svarer igjennom sin tolk og lege Hala; jeg ønsker meg et nytt bein, men det får jeg ikke fordi det koster 20 000 dollar.  Stoltenberg holder pusten, snur hodet bort fra gutten, blikket  er rettet rett inn i kameraene, å sier : Vi betaler. Du skal få nytt bein til jul.  Fotografene tar bilder. Gutten gråter av lykke. Stoltenberg, helten fra Nord. Eller?

Jens Stoltenberg


Bistand funker jo kun unntaksvis, og da best som institusjons bygnings hjelp (dommerlønninger, utdanning etc.), eller direkte nødhjelp (matrasjoner, feltsykehus, etc), gjerne igjennom selvstyrte frivillige organisasjoner som har kunnskap og oversikt over de lokale områdene de opererer i (som Norsk Folkehjelp). Det motsatte er å gjøre som Stoltenberg, å springe rund med et rikt lands kreditkort og et pressekorps på slep å leke Jesus. Det er en oppgave den norske statsministeren er dårlig vigslet til.

Nettopp vi som forsvarer god bistand må være like "krass" mot dårlig bistand.

Forsvarer Stoltenberg virkelig at det er positivt at Norges statsminister skal reise rundt i Midtøsten og deler ut sjekker til enkeltpersoner, mot gode pressefoto istedenfor at man f.eks. ga 120 000 til sykehuset som helhet, det er jo en viss sannsynlighet for at det var mer pleietregende pasienter en de med størst dådyrøyne? Og da kunne nettopp den lokale Folkehjelp organisasjonen og doktorene tatt avgjørelsen på hvordan pengene skulle brukes, og ikke en politisk misjonær med andre incentiver en størst mulig helsenytte i Libanon per krone.


Det brukes i dag over 25 mrd på landbruksregimet i Norge, for min del kunne du gjerne overført hver krone over til bistandsbudsjettet. Mer handel vil gi mer vekst. Og økt økonomisk vekst i utviklingsland  gir inntekter som kan beskattes og eksempelvis  brukes på å rense vann. Verden trenger først og fremst mer handel, mindre tollmurer og ja mer smart bistand.

Er det reel utvikling og resultater som skal legitimere norsk bistand, eller smilende barn i armene på Jens Stoltenberg? Det finnes ingen meningsmålinger i dag som gir grunnlag for å hevde at flertallet i Norge ikke ser bistand som legitimt, den eneste som får større oppslutning ved slike stunt er ikke norske bistandskroner, men politikerforakten.
hits